Een osmose behandeling voor je boot

Veel hobbyvaarders geven tegenwoordig vaak de voorkeur aan boten die gemaakt zijn van polyester, voornamelijk omdat ze in tegenstelling tot stalen boten niet kunnen roesten en omdat ze over het algemeen minder onderhoud nodig hebben.

Polyester boten zijn ook een heel stuk lichter en zijn door de lagen polyestervezels met polyester hars zeer sterk, een goed gebouwde polyester boot heeft een zeer lange levensduur en kan goed tegen eventuele beschadigingen.

Het enige waar je echt last van kan krijgen is osmose, wat is dat nou precies en hoe behandel je het?

Wat is osmose?

Osmose is in principe een natuurkundig proces dat zich bij boten van polyester kan afspelen. Als er vocht in het polyester dringt dan dit vocht zich vervolgens mengen met de chemische bestanddelen die in polyester verwerkt zitten, hierdoor kan er een vloeistofstroming ontstaan.

In principe houdt de coating die over het polyester heen zit veel tegen, na verloop van tijd zal de coating echter wat poreus worden waardoor er toch wat vocht doorheen zal lopen.

Door dit proces kunnen er kleine blaasjes rond de waterlijn ontstaan, in het begin zijn deze blaasjes nog best onschuldig en zal alleen de coating aangetast zijn, deze kunnen echter nog uitgroeien waardoor het polyester wel beschadigd kan raken.

Osmose onderzoek

Als er osmose ontdekt wordt kan er door gespecialiseerde bedrijven een speciaal onderzoek worden gedaan.

Hiervoor zal er met een vochtmeter het vochtgehalte in het polyester worden gemeten, ook wordt de zuurgraad gemeten door een minuscuul gaatje te boren in het polyester.

Na het onderzoek kunnen ze dan een oordeel vellen, hier beoordelen ze hoe groot de kans is dat er in de toekomst nog meer blaasvorming ontstaat en of er een eventuele behandeling nodig is.

Hoe gaat de behandeling?

Een osmose behandeling gaat als volgt te werk:

  • Ze halen het schip uit het weten en vervoeren deze naar de werkplaats
  • Hier spuiten ze de boot helemaal af zodat al het vuil weg is, dan wordt deze in een warme hal geplaatst
  • Met een speciaal ontwikkelde frees schillen ze bij wijze van zeggen de bestaande coating van de romp af waarna ze hem nog een keer helemaal afspuiten.
  • Hierna zal het HotVac droogproces beginnen, hierdoor zal het polyester een sterkere structuur krijgen
  • Na het drogen zal er een hechtlaag worden aangebracht, waar nodig zal er nog geplamuurd worden
  • Hierna zullen er meerdere lagen coating worden aangebracht, dit zal worden afgemaakt met het aanbrengen van een laag antifouling.

Na een osmose behandeling kan je weer heerlijk gaan ontspannen op je boot, een osmose behandeling verhoogt ook de waarde van je boot. Je kan hier rekening mee houden voor het geval je ooit je boot wilt verkopen.

lyter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *