Elektrische energie en hulpmiddelen zijn niet meer te stoppen: dit zijn de gevolgen voor ondernemers

Het zal je niet onbekend klinken als ik zeg dat elektrische energie steeds meer de overhand neemt. Overal wordt er gewerkt om de fossiele brandstof uit te laten sterven en om over te gaan op (groene) elektrische energie. Bijna elke branche krijgt ermee te maken en past zijn bedrijfsvoering erop aan, want doe je dit niet, dan bestaat je bedrijf over 10 jaar waarschijnlijk niet meer. In dit artikel lees je de verhalen van een aantal ondernemers over hoe zij omgaan met deze verschuiving.

Ron tankstation: Ondernemer in brandstoffen

Ik ging in gesprek met Ron. Ron is eigenaar van een groot aantal tankstations. Zo heeft die een tankstation in Enschede, Hengelo, Deventer, Zuthpen, Oldenzaal en Doetinchem. Hij vertelde me dat die een aantal jaren de strategie heeft uitgezet om bij al zijn tankstation charging stations te gaan plaatsen. De auto van de toekomst tankt dan wel geen benzine, maar zeker wel stroom. De afgelopen jaren heeft hij veel tijd gestoken in contact met de verschillende gemeenten om de vergunningen, de benodigdheden en de resources te regelen. Hij verwacht dat binnen 10 jaar de omzet van de tankstation met 70% zal teruglopen en gaat dit dus opvangen door de verkoop van ‘elektrische brandstof’

Mike E-bike: ondernemers in tweewielers

Ik ging ook in gesprek met Mike. Een ondernemer die al meer dan 20 jaar onderneemt in allerlei tweewielen zoals mountainbikes, fietsen, en racefietsen. Mike heeft een fietsenwinkel in Hengelo en Oldenzaal en vertelt ons zijn verhaal. Hij gaf aan dat de uitvinding van de elektrische fiets de tweewielerbranche een gigantische boost heeft gegeven. Het aantal fietsverkopen daalde al jaren, maar de elektrische fiets heeft hier verandering in gebracht. Want met een E-bike is het niet meer vervelend om te fietsen, zweet je niet en is het een stuk makkelijk om een afstand te overbruggen.

De elektrische fietsen zijn ook nog eens een stuk duurder dan een normale fiets. Hiermee is de totale omzet van de branche bijna verdubbeld.

Ik hoop dat ik je met dit artikel een aantal goede inzichten heb gegeven en dat de impact van elektrische energie en hulpmiddelen je duidelijk is geworden.

Frederik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *