Gezond leven: dit is de basis

Wat is gezond? Wat is ongezond? En wat is het grijze gebied? De meningen over hoe iemand gezond leeft zijn verdeeld. Hierbij is men het onder andere niet eens over voeding, beweging en lifestyle. Er is ook zoveel informatie beschikbaar op het internet dat het niet altijd even eenvoudig is om erachter te komen wat waar is en wat niet. Uiteindelijk gaat het erop dat je de basis van gezond leven begrijpt en hanteert, zodat je gezondheid erop vooruitgaat. In deze blog lees je wat deze basis is en wat je hiervoor moet doen.

Voeding

Allereerst is voeding van belang. De voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Het aanhouden van een juiste balans in macronutriënten is hierbij aangeraden, omdat je op deze manier zowel voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Wanneer er specifiek wordt gekeken naar wat je eet, is het ten eerste belangrijk dat je voldoende eiwitten consumeert. Samen met sporten werk je hiermee aan je spieren. Daarnaast kun je beter kiezen voor complexe koolhydraten dan simpele koolhydraten. Verder moeten we in het algemeen vaker omega 3 vetten eten in plaats van omega 6 vetten. Een goede bron van omega 3 vetten is vette vis.

Daarnaast is het van belang voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het is mogelijk dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hiervoor zijn supplementen een goed alternatief. Zo kan het dat je niet voldoende omega 3 vetten binnenkrijgt. Visolie is dan een goede keuze. Voor voldoende eiwitten zijn eiwitshakes ook zeer geschikt. Je kunt je vitamines en mineralen ook aanvullen met supplementen. Al met al zijn supplementen kunnen supplementen je dus zeker helpen met je gezondheid.

Sporten

Verder is beweging heel belangrijk voor je gezondheid. Dat is waarom wordt aangeraden te sporten. Hiermee bereik je een fitte lichaam, wat natuurlijk van belang is voor je gezondheid. Verder is het ook goed voor je mentale gezondheid. Er is namelijk sprake van een toename van neurotransmitters, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Endorfine verlaagt bijvoorbeeld je stress, wat positief is voor je gezondheid. Over het algemeen is sporten dus van groot belang voor je gezondheid.

Lifestyle

Er zijn kleinere en grotere dingen die je kunt doen om gezonder te leven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: vaker de fiets pakken in plaats van de auto, meer water drinken, voldoende rust, voldoende slaap en genoeg tijd overhouden voor activiteiten en hobby’s die je leuk vindt. Op deze manier werk je zowel fysiek als mentaal aan het verbeteren van je gezondheid.

lyter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *