De grootste trend in gezondheid van dit moment: intermittent fasting

De beweging bestaat al lange tijd, maar sinds een jaar mag er gesproken worden van een wereldwijde trend: intermittent fasting. Bij intermittent fasting wordt er gedurende een groot deel van de dag niet gegeten. Dit zijn periodes tot wel 16 uur per dag. In de overige uren wordt er wel gegeten en moet er zelfs net zoveel gegeten worden als men normaal gesproken gedurende de hele dag zou eten.

Intermittent fasting zou diverse voordelen hebben. Niet alleen afvallen zou makkelijker en effectiever worden, ook zou het atleten helpen om sneller spieren op te bouwen. Wat is intermittent fasting precies en hoe kan jij het toepassen?

In het kort

Bij intermittent fasting eet je gedurende vaste delen van de dag helemaal niks. Je mag geen calorieën tot je nemen, wat dus betekent dat ook de meeste dranken verboden terrein zijn. In principe moet je het in deze periode doen met water, koffie en/of thee.

Met intermittent fasting zou je de niveaus van ghreline stabiel kunnen houden, wat ook wel bekend staat als het hongerhormoon. Hierdoor zou je een betere signalering van honger krijgen en minder snel honger krijgen op momenten dat je lichaam het eigenlijk niet nodig heeft, wat vaak bij overgewicht het geval is.

Bovendien maakt het lichaam in de vastperiodes meer human growth hormone aan, een hormoon dat onder meer betrokken is bij de opbouw van spieren. Hierdoor zou het voor sporters een aantrekkelijke methode zijn om snellere spieropbouw te bewerkstelligen.

Tenslotte stabiliseert het volgens aanhangers ook de insulineniveaus, een hormoon dat betrokken is bij de opname van suiker uit het bloed. Hiermee zou het de kans op diabetes kunnen verkleinen en wederom overgewicht kunnen voorkomen.

Tips om te beginnen

Intermittent fasting is niet voor iedereen weggelegd. Hoewel het lichaam snel went aan de routine van niet eten en vervolgens veel eten, is zeker de beginperiode pittig.

Een goede tip is om te beginnen met een kort periode van niet eten, bijvoorbeeld 10 uur. Dat klinkt als veel, maar met een nacht van 8 uur slaap betekent dit dat je slechts 2 uur in je wakkere periode niet eet.

Het is goed om vervolgens de vastenperiode langzaam te verhogen naar 16 uur, waarbij je dus bijvoorbeeld tussen 2 uur ‘s middags en 10 uur ‘s avonds wel mag eten.

Het is belangrijk dat je gedurende de periode dat je eet goed bijhoudt of je daadwerkelijk voldoende energie binnenkrijgt. Veel beginnende vasters eten niet genoeg. Weliswaar vallen ze af, maar ze krijgen te maken met een tekort aan energie, wat uiteindelijk juist nadelig is.

Probeer de calorieën bij te houden om zo een goed idee te krijgen van je dagelijkse inname.

lyter